BLOG: Windows 365 –Cloud PC

04-08-2021

Hybride werkplekken nu wel toegankelijk voor iedereen?

Hybride werkplekken nu wel toegankelijk voor iedereen?

2 augustus was het zover. Microsoft maakte voor alle Microsoft 365 abonnees een nieuwe dienst genaamd Windows 365 beschikbaar. Het wordt er niet makkelijker op met Office 365, Microsoft 365 en nu Windows 365 maar als we Windows zeggen dan denk je eigenlijk toch maar aan één ding, je computer.

En dat is letterlijk dan ook wat ze gaan brengen. Voor een vast bedrag per maand per gebruiker neem je een zogenaamde Cloud PC af in een bepaalde smaak (specificaties qua performance en bandbreedte) en vanuit twee stromen, Business (tot max 300 gebruikers) of Enterprise. Met relatief weinig inrichtingswerk ben je dan in staat om een medewerker een volledige cloud werkplek aan te bieden zonder heftige trajecten en kostbare infrastructuur. Een hybride omgeving als het ware. Gestreamed vanuit de cloud naar ieder apparaat.

Maar is het echt zo eenvoudig om een hybride werkplek af te nemen en er mee te kunnen werken en is het dan ook geschikt voor alle organisaties en gebruikers?

 

Even een stapje terug, waar praten we eigenlijk over?

Het is inderdaad goed om te weten hoe we nu kijken naar het werken met computers, waar we vandaan komen, wat er al is en waar Windows 365 zich dan verschilt van de andere mogelijkheden.

Veel organisaties zijn gewend om lokaal te werken op hun vaste computer of laptop. Een traditionele aanpak in een server-client omgeving. Je opent o.b.v. de rekenkracht van je eigen apparaat applicaties lokaal of vanuit de cloud. Natuurlijk kennen we de Terminal Servers, Citrix of RDS-oplossingen waarin een medewerker inlogt op een centrale Windows server waarin hardware gedeeld wordt over meerdere gebruikerssessies. Datzelfde fenomeen kennen we in de combinatie met Virtual Desktops welke aangeboden worden vanuit centraal beheerde hardware. Zij het vanaf eigen servers, gehoste servers in een datacenter of afgenomen hardware in Azure. (Denk aan Windows/Azure Virtual Desktop). Je logt hier dan niet in op een Windows Server maar op een (soms Multi-Sessie) Windows 10 (straks 11) machine vanuit de cloud.

Het laatste noemen we een DaaS (Desktop as a Service) en dat is feitelijk wat Windows 365 ook is. Het grote verschil is dat er met Windows 365 geen beheer meer nodig is op de servers welke onder de “desktop” draaien. Dat gepaard met de voorspelbaarheid van de vaste kosten. –>

 

Beste een flinke stap voorwaarts weer van Microsoft maar is het dan echt zo eenvoudig als een abonnement afsluiten, paar klikjes en that’s it?

Was het maar zo makkelijk inderdaad. Over de dienst zelf, ja dat is inderdaad zo eenvoudig maar is deze ook zo eenvoudig toepasbaar?
Er zijn zeker scenario’s waarin Windows 365 de juiste oplossing is voor een complete organisatie maar in de praktijk zal dit helaas tegenvallen. Doordat we nog veelal afhankelijk zijn van specifieke (legacy/oude) applicaties welke niet volledig cloud based werken en dus nog een applicatie/database server behoeven.

Daarnaast zijn er medewerkers welke een bepaalde mate van (grafische)rekenkracht behoeven welke (nog) niet aangeboden wordt vanuit Windows 365. Denk aan je Illustrator en InDesign medewerkers of de Autocad en RevIt tekenaars. Maar dat neemt niet weg dat het een weg is waar we zeker naar vooruit moeten kijken. Met Azure Virtual Desktop kan er al getekend worden vanuit de cloud dus waarom zou dit binnenkort niet ook met Windows 365 kunnen?

Investeringen in server hardware, infrastructuur (steeds meer bandbreedte), beveiliging en back-up en zelfs de lokale devices komen hiermee ter discussie te staan en dat is ook zeker nodig. Met de flexibele werkomgevingen en steeds meer cloud gebaseerde oplossingen kan je jezelf afvragen of er inderdaad nog geïnvesteerd moet worden in eigen hardware of kan er mogelijk een compleet ander beleid komen in je organisatie.
Heeft een tekenaar een laptop van €3000,00 inderdaad nodig om ook thuis te kunnen tekenen? Misschien kan een vast device budget per x jaar ook afdoende zijn als de DaaS verder alle kracht biedt voor veilig, snel werken vanaf iedere locatie.

Ik denk dat dit weer een stap voorwaarts is en we niet gaan ontkomen aan een streamed, hybride werkplek ervaring.
En ik zou eigenlijk ook niet weten waarom niet!

Vervangt het de traditionele IT-omgeving, nee niet direct. Is het een reële optie voor veel bedrijven, ja absoluut!

Pak ieder apparaat en vervolg je werksessie met jouw persoonlijke “desktop” vanuit de cloud.
Deze DaaS cloud is standaard sterk beveiligd en geeft organisaties en IT-beheerders de kracht om de muur daar dermate streng op te tuigen dat het fysieke apparaat eigenlijk er niet meer toe doet en je een enorm veilige werkomgeving kunt bieden.

Met de hedendaagse mobiele devices en goedkopere apparaten als Chromebooks is een fysieke werkplek zo te creëren met een extra scherm en keyboard/muis combinatie. We moeten het meeste nog ontdekken van Windows 365 om bijvoorbeeld in te schatten wat de mogelijkheden van combineren zijn met Azure Virtual Desktop en gehoste Azure Applicatie servers en of dat het uberhaupt nu al een plek heeft in organisaties welke inzetten op “de Moderne Werkplek” gebaseerd op SharePoint en Microsoft Teams maar ik verwacht snel dat Microsoft de werelden gaat koppelen.

Het grootste pijnpunt voor veel organisaties om naar een DaaS oplossing te gaan (de onvoorspelbare kosten en benodigde IT-expertise) zal daarmee ook wegebben waarmee je dus een enorm schaalbare en voorspelbare veilige IT-omgeving kunt afnemen. Beleid is het sleutelwoord waarin je als ondernemer of beslissingsmaker anders gaat kijken naar investeringen (CAPEX) ten opzichte van de operationele kosten (OPEX) en de voorspelbaarheid ervan. Zeker in het geval van op- en afschalen van het aantal medewerkers. Een laptop kan op deze manier misschien wel 8 jaar in de organisatie actief blijven!

 

Dus ja!
De toekomstige werkplek is hier en bereikbaar voor iedereen. Je persoonlijke Desktop met je eigen applicaties, tools, data en instellingen vanaf iedere apparaat en elke locatie. Android, iPads, Chromebooks, Macs, het maakt echt niet meer uit en alles geeft dezelfde Windows ervaring.

Want zeg nou zelf, wie heeft er thuis nog een vaste computer of misschien zelfs een eigen laptop staan? Men heeft deze allang vervangen voor een smartphone of tablet en doet de boodschappen en beantwoord een zakelijk e-mailtje op de bank vanaf hun mobiele apparaat. En zo hadden we vroeger mainframes en flinke serverparken op kantoor en veranderen we nu richting een cloud en web-based hybride werkomgeving met centrale beveiliging en beheers mogelijkheden, Windows 365 geeft ons alvast een blik in de toekomst.

 

IS ER DAN NIETS WAT HET NU MINDER HANDIG MAAKT?

Natuurlijk wel! Zo zijn er om te beginnen de kosten per Windows 365 werkplek. Deze zijn in een bepaalde configuratie af te nemen en als je dit doorrekent zal je in eerste instantie moeite moeten doen om een vergelijkbare werkplek (hardware+os) niet goedkoper uit te laten komen in een bepaald aantal jaren. Maar vergeet niet alle overige kosten die gepaard gaan met je huidige omgeving en de flexibiliteit welke het brengt. De setup kosten, het beheer, de beveiligingsinrichting en als je kijkt naar de daadwerkelijke serverruimtes dan gaat het nog een flinke stap verder.

Het is dus echt anders kijken naar je IT! 

Prijzen variëren maar voor een op het Businessmodel (tot 300 werkplekken) gebaseerde gemiddelde kantoor werkplek voor Office, Outlook, Teams en Dynamics gebruik kan je rekenen op ongeveer €40,00 

Mocht je geïnteresseerd zijn of eens willen sparren over jouw toekomstige IT-omgeving en de roadmap ernaartoe neem dan contact op met Link-it. 

04-08-2021
Randy Nieraeth