BLOG: Microsoft 365 back-uppen? Is dat nodig dan!?

25-03-2021

De wereld veranderd, verander mee!

De wereld veranderd, verander mee!

Microsoft 365 regelt veel voor je, maar voorziet niet in een back-up! Stel je bestanden worden versleuteld door een hacker en je hebt geen back-up dienst, dan is al deze data bij Microsoft permanent weg of onbruikbaar. Dat wil je natuurlijk niet. Als IT-partner zetten we je Microsoft 365 back-up graag op de agenda!

een microsoft 365 Back-up is anders!

Je IT-leverancier zorgt voor een back-up (als het goed is) van je serveromgeving. Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken en deze regelmatig te controleren en reviewen. Nu we aan het overstappen zijn naar clouddiensten en er meer data van de server af gaat, is je Microsoft 365 omgeving belangrijker. We zien bij veel bedrijven dat hier überhaupt geen back-up van wordt gemaakt doordat het een lange tijd niet mogelijk is geweest om deze te back-uppen. Er was een zogeheten retentiebeleid actief, wat ervoor zorgde dat je verwijderde items tot x dagen kon herstellen, maar echt back-uppen was geen optie. Nu kan dat gelukkig wel! Het back-uppen van Clouddiensten vraagt alleen om een paar afwegingen. Waar een Exchange omgeving een opslag is van mailverkeer hangt achter jouw Microsoft 365 omgeving: SharePoint, Teams, OneDrive en dus steeds vaker jouw gehele kernproces met bijbehorende data. Bij het kiezen voor een back-up is het goed om te snappen dat:

 

  • Bij het gebruik van een Microsoft 365 omgeving ben je zelf verantwoordelijk voor je data! Een Microsoft 365 omgeving wordt niet standaard geback-upt.
  • Een Microsoft 365 omgeving verschillende elementen bevat waarover je moet nadenken of je deze wel/niet moet back-uppen.
  • Voor de keuze wat je wel of niet gaat back-uppen is het goed dat je IT-partner precies weet hoe jouw werkprocessen lopen en welke tools je hiervoor inzet, zodat zij jou kunnen helpen de juiste keuze te maken.
Waarom is een back-up nodig? Het staat toch al in de cloud?

Als het goed is jouw data beschermd door maatregelen zoals onder andere Conditional Acces, MFA en ATP. Dit voorkomt een hele boel gedoe! Echter, cybercriminaliteit is hot en een verdienmodel wat je wereldwijd vanachter je game PC kunt uitvoeren. Als ondernemer wil je écht zorgen dat je de touwtjes in handen hebt en altijd een back-up hebt van al jouw data!

Er is een kans dat je gegevens gevaar lopen wanneer je gebruik maakt van Microsoft 365 en je hebt geen Microsoft 365 back-up oplossing. Microsoft 365 biedt geen back-up (point in time) die jouw data terug kan halen. Microsoft biedt standaard beschermingsmaatregelen maar er zijn een aantal punten waar je zelf over moet nadenken: (Afbeelding hiernaast).

Een back-up is een plan met een doel!

Je moet als ondernemer ook nadenken over hoe je je back-up ingericht wil hebben. Is iemand binnen jouw onderneming zijn data kwijt en je mag een wens doen, dan wil je natuurlijk maar een ding: Terug in de tijd naar een tijdstip waar al je data nog goed ingericht en op de juiste plek stond. Met een volledige point in time back-up inrichting is dit mogelijk. Deze zorgt ervoor dat wanneer er een calamiteit is, jouw data terug kan naar een specifiek punt terug in de tijd.

Bij een volledige back-up is het van belang dat je jezelf afvraagt welke Microsoft-diensten er allemaal gebruikt worden, Teams, OneDrive, SharePoint, Exchange, slimme lijsten, en wat er geback-upt moet worden. Een volledige back-up zorgt ervoor dat data en tools geback-upt worden maar dat ook de ingeschakelde veiligheidsdiensten aan blijven staan en dat je dezelfde rollen en rechten behoudt.

DUS WAT MOET JE DOEN?

Ga het gesprek aan! Sluit niet je ogen voor dit onderwerp. Bekijk de situatie, de risico’s en zorg samen met je IT-partner voor een gedegen en getest back-up scenario. En hou dit punt op de agenda, want één ding is zeker, de wereld van techniek staat absoluut niet stil!

Al jaar en dag maken wij hier concrete afspraken over met onze relaties en weten wij waar we aan toe zijn wanneer er echt iets heftigs gebeurd met je lokale serveromgeving. Wij snappen dat dit een lastig vraagstuk is en denken dus graag met je mee! Klik op mijn foto hieronder en stuur me gerust een mailtje met jou vragen!

Bob Smets
25 maart 2021

Wil je geen video missen de aankomende weken?