BLOG: Low code platformen: makkelijker apps implementeren of “gewoon weer een tool” in de IT jungle?

02-02-2024

De complexiteit voor het ontwikkelen van IT neemt steeds verder af. Grote bedrijven als Microsoft zetten in op wat ze noemen ‘citizen development’: normale gebruikers een platform geven waarop ze zelf eenvoudig applicaties kunnen maken zonder (of met heel weinig) code. Lees verder!

Low code platformen: makkelijker apps implementeren of “gewoon weer een tool” in de IT jungle?

De complexiteit voor het ontwikkelen van IT neemt steeds verder af. Grote bedrijven als Microsoft zetten in op wat ze noemen ‘citizen development’: normale gebruikers een platform geven waarop ze zelf eenvoudig applicaties kunnen maken zonder (of met heel weinig) code. Het idee is dat de kracht van digitalisering en automatisering daardoor voor iedereen toegankelijk is waardoor eenvoudige processen tegen lage kosten geautomatiseerd kunnen worden. Maar is het zo dat deze platformen ook echt zorgen voor een makkelijkere implementatie van procesautomatisering door ‘citizen development’, of is het “gewoon weer een tool” in de toch al wilde IT jungle?

De Impact van het Power Platform: Indrukwekkende Cijfers en Uitdagingen in Implementatie

We nemen voor het gemak (en omdat we natuurlijk een Microsoft huis zijn 😉 ) het Power Platform van Microsoft als voorbeeld. Voor ons niet meer weg te denken uit ons werk, maar toch pas sinds 6 jaar operationeel. Waarvan vooral de laatste 3 jaar de ontwikkeling écht hard gaat. Inmiddels maken wereldwijd meer dan 7,5 miljoen mensen actief gebruik van het Power Platform als ontwikkelaar, is meer dan de helft van de bedrijven wel eens in aanraking gekomen met low code, zijn er onderzoeken die zeggen dat de tijd voor het daadwerkelijk ontwikkelen met 90 procent afneemt en dat meer dan 70 procent van de gebruikers een applicatie kan maken in minder dan drie maanden. En naar verwachting blijft de markt flink groeien tot 2027.

 

We gebruiken het vooral voor het verzamelen van data (meer dan 50% van de gevallen), het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en het vervangen van documenten/e-mail. Denk aan repeterende administratieve handelingen zoals het verwerken van declaraties en goedkeuren van aanvragen. En hoeveel apps maken we dan? Bedrijven die het volop gebruiken gemiddeld 12 per jaar.

De cijfers over de adoptie zijn indrukwekkend als je het mij vraagt. Mensen zonder ervaring kunnen relatief snel een app maken en we zijn in staat om 12 apps per jaar te ontwikkelen. Maar uiteindelijk zit de uitdaging hem in de implementatie. Het daadwerkelijk in gebruik nemen van een applicatie stopt niet na het ontwikkelen. Omdat het proces sneller en goedkoper is en een citizen developer meerdere taken heeft, bestaat ook het risico op te snelle ontwikkeling waar cruciale requirements over het hoofd gezien worden. Eindstand zorgt het voor een applicatie die niet helemaal aansluit bij de wensen van de business en worden er manieren bedacht om toch om de applicatie heen te werken. Kan ie dus weer mooi op de plank.

Conclusie

Welke conclusie kunnen we hieruit trekken? Maakt het ontwikkelen van applicaties makkelijker en toegankelijker voor mensen zonder ervaring? Ja. Dat is iets wat we inmiddels met zekerheid kunnen zeggen. Zorgt dit ook voor meer apps in je organisatie? Ja. Zorgt het voor een makkelijkere implementatie? Deels. Er is sneller en goedkoper een applicatie, maar ook het risico dat er belangrijke voorwaarden gemist worden. Pfieuw, hebben wij als consultants tóch nog enige waarde te bieden…

Auteur: Stein Huisman