BLOG: Microsoft Teams verandert VANDAAG de gasttoegang voor iedereen!

05-02-2021

Wat betekent dit voor jou!?


Wat betekent dit voor jou!? 

Vanaf vandaag (maandag 8 februari) schakelt Microsoft de gasttoegang binnen Microsoft Teams standaard IN voor alle klanten. Of eigenlijk voor alle klanten die de standaard instellingen gebruiken. Waar je externe gasten eerder toegang moest verlenen, zorgt deze nieuwe instelling ervoor dat de gasttoegang van teams op dezelfde manier gaat werken als de rest van de suite (SharePoint en OneDrive) waarbij het standaard wel mogelijk wordt om direct met externen te delen. Geen gekke verandering dus!

teams toegang

Samenwerken met je collega’s en relaties is een enorm krachtig onderdeel van het gebruik van Microsoft Teams. Voor IT-afdelingen óf IT-partners (zoals wij) een onderdeel wat kan zorgen voor zorgen. Er staat namelijk meer op het spel dan dat je initieel zou denken.

Want weet jij….

  • Hoeveel gasten toegang hebben tot jouw omgeving en jouw data?
  • Wie deze gasten zijn en waarom ze toegang hebben?
  • Waar ze dan toegang tot hebben en met welke rechten?
  • Hoe lang deze gasten al toegang hebben?
  • Wanneer we een gast verwijderen?
SECURITY GEVRAAR ZIT IN EEN KLEIN, “ONBEWUST” HOEKJE

Informatie lekken gebeurt vaker dan je denkt, gelukkig meestal onbewust. In de hoek “bewust” konden mensen altijd al een email met bestanden rondsturen of bedrijfsdata op een USB-stick zetten. Tóch is het versturen van een e-mail wel anders ten opzichte van het verlenen van toegang aan gasten binnen Microsoft Teams zonder toezicht. Eenmaal toegang binnen Microsoft Teams, betekent namelijk voor altijd toegang.
Denk bijvoorbeeld aan medewerkers welke gasten uitnodigen voor samenwerkingen maar waarvan de betreffende medewerker misschien al niet meer in dienst is? Of het negatieve maar voorkomende scenario waarin iemand op zijn laatste werkdag zichzelf nog even uitnodigt als gast om zodoende ongezien toegang te behouden zonder een zakelijk account? Het zijn enkele scenario’s waar wij periodiek, preventief op toetsen middels onze security check bij onze relaties omdat wij dit een belangrijk onderdeel vinden van onze dienstverlening.

GA HET SECURITY GESPREK AAN

Niemand heeft er zin in, maar de wereld is veranderd ten opzichte van vroeger. Waar bedrijven 10 jaar geleden een gemiddelde back-up grootte hadden van 250GB, is dit veranderd naar 1TB. Er is wetgeving op het gebied van privacy en hoewel een gehoord antwoord nog steeds is “wat moeten mensen met mijn data” is het risico dat dit ergens along the way ellende geeft toch gewoon aanwezig. Recent zijn er voldoende voorbeelden in het nieuws geweest waarbij laksheid en menselijk falen zeker ten grondslag hebben gelegen aan allerlei gedoe. Dus; ondanks dat er allerlei weerstand te bedenken is om niet je verantwoordelijkheid te nemen als organisatie is mijn advies: “Doe het maar eens wel!”.
Laat je informeren hoe techniek de dag van vandaag werkt, welke tools en werkwijzen er in je organisatie zijn en zorg voor afspraken, bewustwording én beleid! Met een gedegen beleid en (automatische)handhaving sluit je veel openstaande (achter)deuren tot je omgeving en data en beperk je de risico’s en gedoe achteraf.

Kan jij ook hulp gebruiken rondom gebruikers, externe toegang of bij het vormen van een goed beleid? Of wil je gewoon even sparren over wat concreet deze aanpassing voor jou betekent? Neem dan contact met mij of een van mijn collega’s op en we praten je graag bij over de mogelijkheden zodat je weer grip krijgt op de gasten in jouw netwerk! (En kan zorgen dat niemand zo maar ongenodigd blijft ?.)

Randy Nieraeth
8 februari 2021