BLOG: DE KRACHT
VAN DATA

31-07-2020

En hoe je van iets moeilijks iets makkelijks moet maken. - Marjolein Sleven

Business Intelligence, Big Data, Data analytics; ik vind dit klinken als zaken die ik best zou willen, maar waarbij me ook een beetje het gevoel bekruipt dat het iets duurs, langdurigs en complex is. Mijn eerste neiging is dan ook om snel iets anders te gaan doen wat óók mijn aandacht kan gebruiken. Omdat ik wel heb geleerd bij mezelf dit soort neigingen te onderdrukken hebben we dit onderwerp als bedrijf opgepakt. Ik geloof namelijk ook dat echte, feitelijk onderbouwde inzichten je enorm kunnen helpen met het nemen van de juiste beslissingen óf het kan helpen mensen in beweging te brengen omdat deze nou eenmaal veel feit-gestuurder zijn dan alleen jouw onderbuikgevoel.

maak het stuurbaar!

Het leuke aan mijn werk is dat het veel meer veranderd van technische moeilijke dingen en problemen oplossen, naar het inzetten van slimme technische tools en het helpen inzetten van deze tools om iemands business beter, slimmer of sneller te maken. Een tof voorbeeld hiervan is de tool Power BI. Met Power BI kun je je data vrij eenvoudig (met wellicht een beetje hulp van je IT’er) omzetten naar een inzichtvolle rapportage of dashboard. Bijvoorbeeld als je CRM/ERP pakket hier helemaal niet in voorziet, of wanneer je altijd nog lang bezig bent met exports naar Excel. Ook kun je met de Power BI tool gegevens uit verschillende databases met elkaar combineren om ze te vergelijken. Dashboards en eenvoudige (het is vaak het meest complex om een eenvoudige, maar goed inzicht gevende rapportage te bedenken) rapportages geven informatie waarmee je je bedrijf of afdeling beter kunt besturen.

 

DE WEG NAAR DIT RESULTAAT HOEFT NIET COMPLEX TE ZIJN!

Dat ligt eigenlijk een beetje aan jezelf. Wij kunnen je helpen met het technische stuk én je waarschuwen voor de valkuilen die snel resultaat in de weg staan. Daar zijn we namelijk zelf ook al ingestapt. Ook kunnen we je helpen met het maken van een roadmap. De kunst is om klein te beginnen, maar een mooi doel is om van alle data die je opslaat te kunnen leren, Dat is namelijk dubbel scoren. In multinational-land is mooi te zien dat relatief nieuwe/jonge spelers veel sneller kunnen groeien en succesvol kunnen zijn omdat hun systemen zijn ingericht op “leren van data” in plaats van “opslaan van data”.

Ik vind het gaaf dat dit mogelijkheden zijn die tegenwoordig gewoon bereikbaar zijn voor het MKB. En dat je dit soort trajecten ook kunt doen zonder er zó veel in te moeten investeren dat het al bijna niks meer op kan leveren.

Daarom zou ik haast zeggen; spar eens een uurtje met een van mijn collega consultants; die hebben je in een mum verteld hoe je een dergelijk traject kan opstarten en waar de winst gaat zijn! Let’s do some data!

Marjolein Sleven
14 februari 2020