CASUS: Patentwerk's Restore Plan

Bij Patentwerk levert diensten op het gebied van octrooibescherming; ze beschermen technologische ontwikkelingen. Hierdoor is een veilige IT-omgeving met een scherp beleid enorm waardevol. “Wij moeten ultra veilig werken.”, vertelde Bas Langenhuijsen, partner bij Patentwerk.

VRAAGSTUK: SECURITY & BELEID

Patentwerk is ISO900 en ISO27001 gecertificeerd, uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat dat een kluit van een project is, maar als je het stapsgewijs uitvoert wordt je er écht beter van. Hiermee hebben zij technische inrichting qua veiligheid en beleid aantoonbaar goed op orde. Het is een teken van betrouwbaarheid naar klanten en een Unique Selling Point ten opzichte van concurrenten. Je gegevens zijn veilig bij Patentwerk!

Oplossing

Link-it heeft Patentwerk technisch begeleid tijdens het ISO traject. Een van de onderdelen is “business continuïteit”.  Een belangrijk component hiervan is het hebben van een rock-solid restore plan. We hebben alle mogelijke scenario’s vastgelegd die een bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid voor Patentwerk op detail niveau, dus ook qua bedrijfscontinuïteit. Er zijn zaken aanbod gekomen over hoe je nu documenten deelt, wat gebeurt er met data bij in- en uitdiensttreding van medewerkers, maar ook wat er nu met Patentwerk gebeurt als het pand in rook opgaat. Wat moet je dan? Hoe snel heb je dan alles weer online? Bij welke diensten liggen de prioriteit? Al deze vragen hebben we samen uitgedacht en vastgelegd. Er zijn een aantal dingen geformaliseerd en geoptimaliseerd, zo is er nu een indiensttredingsjabloon zodat nieuwe medewerkers altijd alle nodige applicaties meteen hebben en een uitdiensttredingsjabloon zodat je data veilig blijft. Hierdoor is er minder ruimte voor fouten en in the worst-case-scenario, weet Link-it welke pakketten Patentwerk als eerst weer in de lucht moet hebben om de schade beperkt te houden.

Daarnaast is het wachtwoord beleid flink onder de loep genomen. Er is nu Multi-Factor Authenticatie en een Bitlocker voor wanneer er bijvoorbeeld een UBS-stick of laptop buiten het pand wordt gevonden door een vreemden. Zo zijn er ook een aantal fysieke afspraken gemaakt over het opbergen van hardware en omgaan met belangrijke documenten.  Zo worden belangrijke documenten en hardware bij Patentwerk aan het eind van de dag altijd veilig opgeborgen. Bas Langenhuijsen: “Onze omgeving is aantoonbaar een stuk veiliger geworden, mede dankzij Link-it.”.

Rol van Link-it

Het vastleggen van een Restore Plan en alle andere onderwerpen rondom security is taaie stof, maar wel belangrijk om door te spreken met een partner die er verstand van heeft. Bas zou Link-it beschrijven als een partner die kwaliteit levert en grondig is! Het contact is laagdrempelig, je kan ons altijd mobiel bellen met al je vragen. “We zijn samen groot geworden. Er was altijd een klik. Mede door het persoonlijke contact in combinatie met de expertise. Je schakelt makkelijk en mensen weten waar ze over praten.” aldus Bas.

We hopen samen met Patentwerk te blijven groeien en veiligheid een onderwerp bovenaan de agenda te houden. Samen bouwen we verder aan een nog veiligere en modernere IT-omgeving!

Denk jij wel goed genoeg na over veiligheid? Wat doe je in geval van calamiteit? Is je  Restore Plan nog wel up to date en hou jij genoeg rekening met cyber security? Vanuit onze ervaring en expertise denken we graag met je mee!