Wij zijn
verslaafd

...aan it vraagstukken

Bewust veilig

Geplaatst op door Marjolein Sleven

Als het op security aankomt willen wij een nuchtere, maar alerte toon aanslaan.
Dat wil zeggen dat we écht vinden dat de tijd van naïviteit voorbij is, maar je jezelf ook niet gek moet laten maken. Binnen Link-it hebben wij, om er voor te zorgen dat uw netwerkomgeving optimaal beveiligd blijft een security officer aangesteld. Dit is een specialist op het gebied van security, zowel procedureel als technisch.
Daarbij zijn wij gestart met een ISO27001 traject. Wanneer wij dit certificaat hebben kunnen wij een stuk van uw veiligheidsmaatregelen aantoonbaar borgen en is uw bedrijf beter beschermd tegen met name het juridische onderdeel dat bij security hoort.
Wil je meer weten over de GDPR wetgeving, meldplicht datalekken of slimme security tips in het algemeen? Bel even met Wouter van der Linden, 06-26364719

Vannacht werd onderstaande nieuwe hack gepubliceerd. Wij denken dat het raadzaam is om even een check te doen, van zowel je zakelijke als prive email adres. Op de site is te zien of je adres bekend is en via welk platform. Het advies om je wachtwoord te wijzigen. (en als je dit zelfde wachtwoord ook voor andere diensten gebruikt, wijzig het daar dan ook) Hou er rekening mee dat wanneer je je zakelijke emailadres wijzigt je dit ook op je smartphone moet instellen.

Miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden zijn bij mogelijk het grootste lek ooit verschenen op internet. Een kapotte 'spambot' heeft de gegevens op het internet gegooid en daarmee alle betrokkenen in gevaar gebracht, zo melden Britse media.


Doordat er ook wachtwoorden tussen de gegevens zaten, kunnen verschillende accounts nu zomaar overgenomen worden. Ondanks dat er in totaal maar liefst 711 miljoen e-mailadressen gelekt zijn, wat ongeveer gelijk is aan één adres voor elke inwoner van Europa, is het onwaarschijnlijk dat elk e-mailadres overeenkomt met een persoon. Er zijn immers ook veel valse en dubbele e-mailadressen bij het lek betrokken.

De oorzaak is een zogenaamde 'spambot', een programma dat zoveel mogelijk e-mailadressen verzamelt om in veelvoud valse e-mails naar mensen uit te kunnen sturen in de hoop dat de ontvangers geld zullen opsturen naar de verzender. De server waarop de e-mailadressen verzameld werden was blijkbaar niet goed beveiligd, waardoor andere surfers gewoon binnen konden dringen om de gegevens te stelen.

Nieuw wachtwoord

Via de website Have I Been Pwned? kunnen internetters zelf controleren of hun gegevens nog veilig zijn. Mocht dat niet het geval zijn, is het volgens Troy Hunt, die de website ontwikkelde en het lek aan het licht bracht, echter al te laat. ,,Weten of je gegevens al dan niet gestolen zijn haalt uiteindelijk weinig uit. Het is toch te laat om er iets aan te veranderen en onmogelijk om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de lek", aldus Hunt tegen The Independent.
Meteen je wachtwoord veranderen is uiteraard wel raadzaam.

Bron AD.nl 31-08-17, 00:49

Terug